HTML

Okosjáték - Fejlesztő játékok 3-12 éves korig

A Blog fejlesztő játékokról szól: kapható legjobb fejlesztő játékok ajánlásával, online játszható, kinyomtatható és otthon elkészíthető oktató, logikai, készségfejlesztő és egyéb fejlesztő játékokról.

Friss topikok

  • tanarbazis: Sziasztok! A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu Keress tanárt vagy jelentkezz T... (2015.09.26. 22:05) A legjobb fejlesztő játékok egy helyen
  • tanarbazis: Sziasztok! A budapesti magántanár-adatbázis! www.tanarbazis.hu Keress tanárt vagy jelentkezz T... (2015.09.26. 22:04) Csillagsakk

Linkblog

Emlékszel még?

2010.07.25. 11:08 Okosjáték

Ezúttal próbáltam összegyűjteni egy-két gyerekkori játékunkat. Remélem, hogy tetszeni fog!
Emlékszel még az "Amerikából jöttem"-re? A gumival ugrálós játékra? Előző hírlevelemben is szerepelt már pár régi játék, nagyon belejöttem, így ezúttal próbáltam összegyűjteni még több régi játékainkat, hogy megint átélhesd gyerekkorod, és átadhasd gyerekeidnek, hogy ők is tovább adhassák. Ne merüljenek ezek a jó játékok feledésbe!


Játék ötleteink a "régi" időkből:
1. A képen látható telefont nem tudom ide varázsolni, de két műanyag pohárból és zsinórból vagy hosszú csőből (pl. locsolócső) szuper telefont tudunk készíteni. Az én gyerekeimnek nagyon tetszett felváltva beszélni a locsolócső két végébe.
2. Amerikából jöttem
Egy vagy két játékos kimegy és kitalál egy mesterséget (pl: fodrász, pincér, stb.). Ha ez megvan visszamegy (visszamennek) a szobába és azt mondják: "Amerikából jöttünk mesterségünk címere... " és akkor elmondják a mesterség első és utolsó betűjét. Mikor mindez megvan elmutogatják, aki először kitalálja hogy mi ez a mesterség az nyer és az megy ki következőnek kitalálni egy mesterséget.
3. Makaó
Az elején mindenkinek ugyanannyi lapot osztanak, a többi talonban marad. Az nyer, akinek elfogy a lapja. Az első egy tetszés szerinti lapot tehet ki, utána pedig mindig a legfelső lappal egyező színű vagy értékű lapot lehet tenni.
Vannak különleges lapok, megállapodás kérdése, hogy hány ilyen van és melyek ezek. Van olyan lap (például az ász), amelyre színt lehet kérni. Ezt a lapot is szabályosan kell letenni, de az ezt követő első lap olyan színű kell hogy legyen, amilyet kért az, aki az ászt letette. Ászra lehet ászt is tenni.
Lehet olyan lap, amelyre értéket lehet kérni (például a király). Lehet olyan lap, amely visszafordítja a játék irányát (például a bubi). Lehet olyan lap, amelyre a következő vagy ugyanilyen értékű lapot tesz, vagy kimarad (például a dáma).
Lehet olyan lap, amelyre a következő vagy ugyanilyen értékű lapot tesz, vagy kettőt húz (például a kettes). Ha ilyet tesz, akkor a következő már négy lapot tesz, ha nem rak kettest és így tovább. Ugyanez hármasával növekedhet egy másik lapnál (például a hármasnál).
4. Gumizás
Kell hozzá egy 4-5m hosszú kb 0,5-1cm széles gatyagumi, csomóval kössük össze a két végét.
Hárman, vagy egyedül játszható. Ha egyedül játszuk, akkor a gumi két végét rakjuk két szék első két lába mögé. A székekre rakjunk súlyt, hogy nem mozogjanak el. Ha hárman játszuk, akkor két játékos kb. 2 méterre terpeszben (kb. váll szélességű terpeszben) szemben áll egymással, és a bokájukra rakjuk a gumit. A gumi ne legyen nagyon feszes.
Kezdődhet az ugrálás. Sok féle “formáció” van, amire én emlékszem: Az ugráló a kifeszített gumi mellé áll úgy, hogy a vállak síkja merőleges a gumira. Zárt lábbal a gumik közé ugrik, majd terpeszben ráugrik a gumikra, majd vissza zár, ez ismételhető, majd zárt lábbal kiugrik a gumik közül. Eután a gumik felé fordul, úgy ugrik, hogy közben az egyik gumit áthúzza a lábával a másik felett. Majd megfordul (180fokban), hogy a lábaival megtartja a gumit (a talpa alatt), hogy ne menjen vissza (váltott lábbal fordul, hogy az egyik lábával mindig maradjon a gumin). Ezután ráugrik a hozzá közelebb eső gumira (a gumi visszaugrik a helyére), majd a másik gumira és le.
5. Malom
9-9 fehér- és vörösbabszemmel, egy papírra vázolt táblával két játékos izgalmas mérkőzést vívhat. Vízszintesen és függőlegesen is lepakolhatják a „bábukat", a cél az, hogy három kerüljön egymás mellé egy irányban. Ha ez sikerül, az ellenfél elveszít egy babot. Amikor az összes bab a táblára került, a játékosok tologathatják őket, míg az egyikük nem nyer. Fontos szabály: zárt malomból (3 egymás mellett lévő azonos típusú babszemből) nem vehet le az ellenfél bábut. Akinek már csak 3 bábuja van, szabadon közlekedhet a táblán.
6. Gyufás játékok
Helyezd el a gyufaszálakat a lent látható kép szerint. Helyezz át úgy két szál gyufát, hogy a szemét a lapátra kerüljön.
7. Gombfoci
A gombfoci - bizonyíthatóan - magyar eredetű, társasági, taktikai-ügyességi játék. Kezdetei a századelőre nyúlnak vissza, térhódítása egybeesik a labdarúgás népszerűségének növekedésével. A "focisták" régen ténylegesen kabátgombok voltak. A legmegfelelőbb gombok megtalálása akkoriban olyan öröm volt, mint ma az "igazi" fociban leigazolni Ronaldo-t vagy Zidane-t.
  
Amennyiben nem tudod letölteni a fenti játékokat, nem működnek a linkek, kattints ide, vagy másold be a böngészőbe, és töltsd le innen:
http://www.okosjatek.hu/webset32.cgi?Ekupon@@HU@@29@@152055397
vagy ha a fenti link nem működik, próbáld itt:
http://www.okosjatek.hu/webset32.cgi?Ekupon@@HU@@29@@152055397
  

EMLÉKEZTETŐ! Augusztus 5.-től augusztus 20.-ig zárva leszünk!

 
SOLO és SOLO Bambino
Gyerekeknek még szórakoztatóbb formában játszható a fent leírt Makaó játék a nálunk kapható SOLO és 3-4 éves kortól a SOLO Bambino kártyajátékkal.
 

 
 
Programajánlónk a hétvégére:

Kopaszi Gát

A vegyes érzelmeket keltő felújított Kopaszi Gát a Lágymányosi-híd budai hídfőjénél található. A 103-as buszról a Pázmány Péter sétány megállóban leszállva sétálj át a Lágymányosi-híd és a szomszédos vasúti híd alatt, és már meg is érkezel a Kopaszi-gáthoz, avagy a Lágymányosi-öbölhöz. A bejáratnál őrbódé, ne ijedj meg, a park 6-22 óráig ingyenesen látogatható már most is. Szépen felújított rész, bár az itt lakók zöme jobban szerette az ugyan elhanyagolt, de régi part hangulatát. Viszont el kell ismerni, hogy nagyon európai szintű lett a terület. Az épületek még üresek, de a parkot érdemes megnézni sétálva, vagy kismotorral. Vigyetek enni- és innivalót, ha sokáig maradtok!

Teljes kínálatunk:
Logikai játékok
Ismeretterjesztő játékok
Beszéd-, olvasás és írásfejlesztő játékok
Egyéb fejlesztő játékok
Építő és kreatív játékok

Reméljük, hogy játékaink és könyveink között találsz kedvetekre valót!

Egy hét múlva újra jelentkezünk!

Okosjáték

www.okosjatek.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerekkorunk játékai

A bejegyzés trackback címe:

https://fejleszto-jatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr622174303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása